Максиму Богдановичу. Валентина Ментуз. с белорусск

Свою мечту осуществила -
Я васильков несу букет.
А сердце жалобно заныло -
Ты молодым покинул свет.

Так с чем сравнить твою мне долю?
Ты в поле жита - колосок.
Букет любви с цветами боли -
Твоей поэзии "Венок".

Откуда брал ты вдохновенье?
О чём мечтал в чужой стране?
То ль вишен белое цветенье,
То ль на дворе скрипучий снег?

Тебе звучала в сердце песня
Девчат, что ткали пояса,
Звон жаварОнка в небе вешнем
Или полозьев голоса?

А кашель грудь терзал надрывно,
Стонали волны за стеной...
Здесь не один бывал ты, видно,
А с книгой вечной и живой.

Там море плачет в синей бухте,
Тут синий в жите василёк.
Волнует душу, сердце будит
Его поэзии "Венок".


Оригинал:


Ну вось і здзейсніла я мару-
Табе прынесла васількі,
А сэрца сціснулась ад жалю-
Ты свет пакінуў малады.

З чым параўнаць тваю мне долю?
Жытнёвы ў полі каласок.
Букет любові з кветкай болю-
Тваёй паэзіі"Вянок".

Дзе сэрца чэрпала натхненне?
Што мроілась на чужыне?
Ці вішань белае цвіценне,
Ці снег скрыпучы на дварэ?

А мо гучала  ў сэрцы песня
Дзяўчат,што ткалі паясы...
Звінеў жаўрук у небе веснім,
Скрыпелі звонка палазы.

А кашаль рваў надрыўна грудзі,
Стагналі хвалі за сцяной...
Ён тут не адзінокі будзе,
А з кнігай -вечнай і жывой.

Там мора плача ў сіняй бухце,
Тут сіні ў жыце васілёк,
Хвалюе душу,сэрца будзіць
Яго паэзіі"Вянок".


Рецензии