Из Фанни Дэвис. Который май еще...

Который май еще – кустарник
сирени будет цвесть,
а я, чуть шевеля устами,
слагать об этом весть?

Поля в разливе маргариток,
какой июнь еще
я к жаворонкам, в небе скрытым,
прислушаюсь душой?

Луна над призраками кленов,
увижу ль твой мороз,
в ветвях блестящих отраженный?
Твержу один вопрос.

А камелек, где пламя вьется,
и комнат неуют,
еще мне сколько доведется
глядеть: часы идут?

А небо, полное созвездий,
что так огнем пьянят,
еще, еще ночною вестью
одаривай меня!

11.03.2023


TALL LILAC-TREE BESIDE MY DOOR

Tall lilac-tree beside my door,
How many Mays for me
Shall you stand murmuring once more
In pale sweet ecstasy?

Deep meadows, flushed and daisy-drowned,
How many Junes shall I
Among your flowery foam be found
To hear your larks' long cry?

Cold moon beyond my maple trees,
How often shall I know
Your frosty flashing mysteries
Of silence and of snow?

And, little house of hearth that thrills,
And chambers cool and gray,
How old an I shall sweep your sills
And wind your clocks, some day?

— Oh, there are stars to-night to see:
They march, they burn, they sing.
How many nights of stars for me?
Of stars; of wondering ? —


Рецензии