Скалiчене

   Ехо на вірш "Запорожье", Юрий Лисняк: http://stihi.ru/2023/03/31/8181


Про війну, що прийшла того року до рідного краю,
Я пишу при свічках, проти ночі.
...Сказати що маю.

Потерпають лани колосисті та по'логи, збіжжя. -
Миколаїв, Івано-Фраківськ і близьке Запоріжжя.

Вибухової хвилі трембіти лякають понині
Діточок у садках: у Рівна'х, Чернівцях, на Волині.

В небо зграя залізна птахів підіймається знову,
Прилітаючи в чемні Хмельницький, Тернопіль, до Львову.

За наказами зла до гармати збігаються браття,
Щоб зубожити мирнії Суми і Луцьк, Закарпаття.

Ворожнеча, що множить нена'висть до рідних по крові,
Одночасно здіймає злютовані хвилі Дніпрові.

Українські сини в обладунках кривавої втоми
Захищають Полтаву і Харків, північний Житомир.

До баштанів Херсону біда неврожаю несеться.
Вінничани тремтять. Паленіє Черкаська фортеця.

Потопають водойми в брехні, захлинається преса,
Миколаїв, Херсон і уми'вана морем Одеса.

Київрада та Кіровоград, можновладці місцеві,
За надію тримайтеся ...Шану віддайте бійцеві.

Задля того, щоб даного ві'рша забарвити риму:
"Чи не байдуже хто насьогодні володарі Криму?!"
*   *   *
І найгірше...,
Що лідерські цілі, не маючи гадки,
Підраховують решту від кушу - кривавії статки.

Що на силу зухвалу людини замінено сором,
Що беруться жінки і домівки знедолені змором.

Що, коли у сусідній оселі вкладаються спати,
Хтось чекає живим чоловіка - дитину і брата.

Та дарма... Бо слов'янські народи соромляться знати,
Що (чужая) війна - не чужа - то суспільнії ґрати.

01 квітня 2023р.


Рецензии
То плата за предательство славян... Не надо было кланяться до земли иноземцам, нечисти заокеанской , и славян своих поругати...

Алексей Евченко Ангел   02.12.2023 18:03     Заявить о нарушении
На протяжении всей истории Российской империи, Россия хотела из Славян сделать Русских. Как Русских невозможно заставить говорить на польском, украинском, так и другим славянам нельзя навязывать свой язык и свою культуру...

Валентин Лопатин   28.12.2023 22:38   Заявить о нарушении
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.