Жребий

Величка Николова - поетеса
13 ч.  ·
Преди 6 години
Velichka Nikolova
8 февруари 2017 г.  ·
Споделено с: Вашите приятели


За да не стават грешки:
"ЖРЕБИЙ"
"Знам, няма и не вярвам в орис...
...................................
Горчилка пих, горях в тревоги,
интрига дните ми смрачи -
затуй и плачещи, и строги
сега са моите очи.
Ех, младост!...
„АЗ, ЕДИН ОТ НАРОДА”
П. Пенев
********************************

********************************


"ЖРЕБИЙ"
АЗ, ЕДНА ОТ РАЯТА
Величка Николова - Литатру1


Родена съм по жребий на съдбата
с клеймото – българка,
в България свята.
Орисник злобен се явил пред мене.
Опитал се духът ми да отнеме,
за да израстна сляпа, няма, глуха
и да не сещам хорската разруха.
Да съм щастлива като „тато” горе,
да не разбирам как се страда доле.
По Ботевски, останах при раята.
Свалихме стълбата на Смирненски -
с краката.
От нея изпопадаха фъшкии,
червени олигарси, паралии…
Търкулна се и полумесец стар,
разделящ порциите без кантар!
Те всички са облечени във власт,
докопвана от четвърт век чрез нас.
И… пак със зъби и със нокти драскат,
да се набутат във властта, да стряскат…
Не давай, Боже, да съм като тия,
защото те са си досущ "Илия".
А ако тонове помия ни покрие,
а ако няма вече на къде -
да я отмием, да не ни затрие,
Родината от смрад да не умре!
„Раята” е народ изстрадал, беден…
За бъдеща България – най- потребен!

Автор - Литатру
********


(България без българския народ
няма да е България!!!
Власт- имащи, пазете българите от мизерия, глад, малограмотност, катаклизми и унищожение от вътрешни и външни врагове, мними мигранти, новозаселници, роящи се като мухи... Българският народ ще Ви се отблагодари, превръщайки Родината си в просперираща! Литатру).


Рецензии
Любовь к своей Родине у каждого человека должна быть, иначе такой человек вряд ли будет счастлив. Счастье даётся человеку не только через приятные эмоции, но и через переживания.
С уважением и пожеланием мира и добра,

Лариса Потапова   12.02.2023 01:37     Заявить о нарушении
Спосибо, дорогая Лариса!

(˘・_・˘)

Величка Николова -Литатру 1   12.02.2023 10:14   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.