Иван Бунин. Последний шмель. Рус. Бел

Черный бархатный шмель, золотое оплечье,
Заунывно гудящий певучей струной,
Ты зачем залетаешь в жилье человечье
И как будто тоскуешь со мной?

За окном свет и зной, подоконники ярки,
Безмятежны и жарки последние дни,
Полетай, погуди — и в засохшей татарке,
На подушечке красной, усни.

Не дано тебе знать человеческой думы,
Что давно опустели поля,
Что уж скоро в бурьян сдует ветер угрюмый
Золотого сухого шмеля!

***

Апошні чмель

Чорны аксамітавы чмель, аплеч залатое,
Тужліва гудзяшчы пявучай струной,
Ты навошта залятаеш у жыллё людское
І як быццам ты тужыш са мной?

За акном свет і спёка, падваконнікі яркія,
Ціхамірныя і гарачыя апошнія дні,
Палётай, пагудзі — і ў засохлай татарцы,
На падушцы чырвонай, засні.

Не дадзена табе ведаць чалавечай натуры,
Што даўно спусцела зямля,
Што ўжо хутка ў быльнік садзьме вецер пануры
Залатога сухога чмяля!

     Перевёл Максим Троянович


Рецензии