My Jolly Sailor Bold

[Саундтрек из фильма "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" (песня русалки).]

 

Upon one summer's morning
I carefully did stray
Down by the Walls of Wapping
Where I met a sailor gay

Conversing with a young lass
Who seem'd to be in pain
Saying, William, when you go
I fear you'll ne'er return again

Chorus:

My heart is pierced by Cupid
I disdain all glittering gold
There is nothing can console me
But my jolly sailor bold

His hair it hangs in ringlets
His eyes as black as coal
My happiness attend him
Wherever he may go


From Tower Hill to Blackwall
I'll wander, weep and moan
All for my jolly sailor
Until he sails home

Chorus

My father is a merchant
The truth I now will tell
And in great London City
In opulence doth dwell


His fortune doth exceed
300,000 gold
And he frowns upon his daughter
Who loves a sailor bold


A fig for his riches
His merchandise and gold
True love has grafted my heart
Give me my sailor bold

Chorus

Should he return in pov'rty
From o'er the ocean far
To my tender bosom
I'll press my jolly tar


My sailor is as smiling
As the pleasant month of May
And often we have wandered
Through Ratcliffe Highway

Many a pretty blooming
Young girl we did behold
Reclining on the bosom
Of her jolly sailor bold


Chorus

My name it is Maria
A merchant's daughter fair
And I have left my parents
And three thousand pounds a year


Come all you pretty fair maids
Whoever you may be
Who love a jolly sailor
That plows the raging sea


While up aloft in storm
From me his absence mourn
And firmly pray arrive the day
He's never more to roam

 

 


Мой храбрый моряк

 

Однажды утром летним
По Уопинг-Уолл я шла,
И на беду свою я
Там моряка нашла.


Он говорил с девицей,
В печали та была,
Сказала: «Уильям, снова
Сойтись нам не судьба».


[Припев:

Я сражена Амуром,
Презрела звон монет,
Без моряка лихого
Мне утешенья нет.]


Смоль локонов и очи,
Что, словно сама ночь.
Душа с ним быть лишь хочет,
И мне здесь не помочь.


Вот Тауэр-Хилл, вот Блэкуолл,
Брожу опять в слезах
И моряка всё жду я,
Но вижу лишь во снах.

 
[Припев.]

Я дочь купца, и правду
Должна сказать ему.
Он в Лондоне прекрасном
У золота в плену.


И всё то состоянье –
Триста тысяч золотых.
Дочь обвинил в изъяне:
Моряк ей не жених.

 
Долой все украшенья,
И камни, и меха!
Любовь всего важнее:
Верните моряка.

[Припев.]

Пусть бедняком вернётся
С далёких берегов,
Прижму его я к сердцу,
Не надо лишних слов.

 
Его улыбка, словно
Прекрасный майский день,
Как часто мы гуляли
По Рэтклифф-Хайуэй.

И видели мы многих
Прелестных юных дев,
Что морякам влюблённым
Милее королев.

[Припев.]

Меня зовут Мария,
Дочь честная купца.
Оставила свой дом я,
Богатого отца.

 
Красавицы-девицы,
Идите же сюда,
Когда и вам не спится,
Разлука – не беда.

 
Не вечен шторм на море,
Не вечна и печаль.
Я верю, он вернётся,
И всматриваюсь вдаль.


Рецензии