Лешек. запоминальное. Рус. Бел

...светает за окошком, рассвет горяч и ал.
Плесни в стакан немножко, не спрашивай, как спал.
Не осуждай, читатель - не много тут вины -
вот, подарил создатель - простые видеть сны.
Они идут сквозь веки, сквозь мрак, и Колыму,
приходят человеки, и не по одному.
они текут как реки, во мраке, без огня
и просят человеки - "Запомните меня,
не надо главпочтамта, писать по адресам,
расстрелян там-то, там - то, а похоронен -там"...
рудник, каменоломни, каналов глубь и гладь.
Я должен их запомнить, а не пересчитать.
Рассвет, стакан, окурок. Сон выцвел и притих.
Зачем же, я, придурок, ночами вижу их,
расстрелянных и пленных, запоминатель душ,
невинно убиенных, замученных к тому ж.


***

...світае за акенцам, світанак гарачы і ал.
Плюхні ў шклянку трошкі, не пытай, як спаў.
Не асуджай, чытач - не шмат маёй віны -
вось, падарыў стваральнік - проста бачыць сны.
Ідуць цераз павекі, цямрэчу, Калыму,
прыходзяць чалавекі, і не па аднаму.
яны цякуць як рэкі, у цямрэч, без агню
і просяць чалавекі - "Запомні, не маню,
не трэба галоўпаштамта, пісаць па адрасах,
расстраляны вось там, і там - та, а пахаваны -там"...
руднік, каменяломні, каналаў глыб і роўнядзь спіць.
Я павінен іх запомніць, а не пералічыць.
Світанак, шклянка, акурак. Сон выліняў, сцішэў.
Навошта ж, я, прыдурак, начамі чую спеў,
расстраляных і палонных, запамятацель душ,
нявінна забітых, закатаваных у сцюж.

    Перевёл Максим Троянович


Рецензии