Ю. Клён. Сковорода

Юрий Клён.
(1891-1947).

Григорий Сковорода.

Идти, идти без цели впереди,
Вбирать в себя и ветры и просторы,
И лес и дол, и облаков узоры,
И только петь душе:"Цвети, цвети" !

И целый мир начнёт в душе расти,
И вспыхнут в нём всё то же солнце,звёзды,
И прошумят прозрачнейшие воды,
И путь единый сможешь обрести.

Идти и в снег, и в бурю, и в пургу,
И мудрости вином унять тоску.

И как завет и как ориентир,-
Хожденья наши по большому свету,
И может быть пути другого нету,-
Из хаоса души создать свой мир !?
*
СКОВОРОДА.

Піти,  піти  без  цілі  і  мети...
Вбирати  в  себе  вітер  і  простори,
І  ліс,  і  лан,  і  небо  неозоре.
Душі  лише  співать:  «Цвіти,  цвіти!»

Аж  власний  світ  у  ній  почне  рости,
В  якому  будуть  теж  сонця  і  зорі,
І  тихі  води,  чисті  і  прозорі.
Прекрасний  шлях  ясної  самоти.

Іти  у  сніг  і  вітер,  в  дощ  і  хуґу
І  мудрості  вином  розвести  тугу.
Бо,  може,  це  нам  вічний  заповіт,
Оці  мандрівки  дальні  і  безкраї,
І,  може,  іншого  шляху  немає,
Щоб  з  хаосу  душі  створити  світ.


Рецензии