Кто я такий

"ХТО Я ТАКИЙ"

Моя держава геть усім відома,
А я - мільйонів невідомий друг.
Проте чи у дорозі я, чи вдома -
їй чути серця ледве чутний рух.

Чи сум, буває, в'їсться, чи утома -
Вона їх зніме, як іржу терпуг.
Хай боляче, а дивишся навкруг
Ти вже не так: душа нова й свідома.

А гітлерні ввижається, немов
Настав ярмо,- я навстріч! Суньголов -
На кшталт раба! Мовляв, сiряк, худоба!

Так, я у скатку влізу, як в хомут,
I потягну державу - бранний труд! —
Шляхом звитяг. Бо я - її подоба.


"Мандрiвники". Сонети. 1965 р.


Рецензии