Владимир Некляев. Вам! Рус. Бел

Помню себя в подростковом пальто.
Мы шалопутными были мальцами,
Но подлецами не был никто!..
Где вы учились
быть подлецами?
Мы не на то направляли умы,
Были наивными мы разгильдяями,
но негодяями не были мы!..
Где вы учились
быть негодяями?
Холод насквозь прожигал нас огнём,
вороном голод каркал над нами,
но мы не стали отребьем, ворьём!..
Где вы росли?
Как вы стали ворами?
Да, мы боялись тюрьмы, Колымы,
Жить мы хотели нормальными жизнями,
Но жополизами не были мы!..
Как удалось вам
стать жополизами?
Да, чтоб не сдохнуть в грязи и пыли,
Мы продавали поэмы и повести,
Только мы совесть продать не могли!..
Вам не понять это -
Людям без совести.
Вам, кто целуется с мразью взасос
в царских дворцах ли, в палатах ли князьих,
Стать человеками не удалось…
Но удалось -
человеческой мразью!

Вам!

Памятаю сябе ў падлеткавым паліто.
Мы шалапутнымі былі хлапцамі,
Але падлецамі не быў ніхто!..
Дзе вы вучыліся
быць падлецамі?
Мы не на тое накіроўвалі розумы,
Былі наіўнымі мы разгільдзяямі,
але нягоднікамі не былі мы!..
Дзе вы вучыліся
быць нягоднікамі?
Холад наскрозь прапальваў нас агнём,
крумкачом голад крумкаў над намі,
але мы не сталі фузам, злодзеямі!..
Дзе вы раслі?
Як вы сталі злодзеямі?
Так, мы баяліся турмы, Калымы,
Жыць мы жадалі звычайнымі жыццямі,
Але жапалізамі не былі мы!..
Як атрымалася вам
стаць жапалізамі?
Так, каб не здохнуць у брудзе і пылі,
Мы прадавалі паэмы і аповесці,
Толькі мы сумленне прадаць не маглі!..
Вам не зразумець гэта -
Людзям без сумлення.
Вам, хто цалуецца з брыдотай узасос
у царскіх дамах, ці ў палатах князёвых,
Стаць чалавекамі не атрымалася…
Але атрымалася -
чалавечай брыдой!

    Перевёл Максим Троянович


Рецензии