Ех, Дяконе Левски, 123 г. от рождението му

Вдъхновение от Ботев:

„Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира.
Него жалеят земя и небо, звяр и природа
и певци песни за него пеят…”

Христо Ботев

*

Ех, Дяконе
Величка Богданова – Литатру1

Прелюдия:

Ех, Дяконе, теб кой ли те предаде
и кой разби мечтите ти на прах?!
На името ти днес – кой сянка даде?!
Народът наш защо мизерства? В крах?!

Ех, Дяконе, теб кой ли те захвърли
и кой България във вечен траур хвърли?!
Кой, кой, кой, кой, кой,... КоИ?!

...

Днес лудост е обхванала сърцата:
борба за власт, богатства и пари
и липса на духовност във душата,
останала без чувствата добри.

Едни от нас са истински Гавроши,
а други – подло лъжат ден и нощ.
От днес ще бъда с новите галоши –
лъжата ще убия с тънък нож.

От утрото ще си откъсна сила,
на бедния Гаврош ще я даря.
Дано със нея той, Българийо мила,
да срита Господаря на Света!

Ех, Дяконе, бъди благословен!
Бъди ни знаме ти - на Видовден!


Литатру, 2019 г.
*
Дари ни с твоята мощ на Видовден!
*
"Свободата не се поднася на тепсия" - Левски

*(лъжата = Господар на Света)
*(народът = Гаврош)

България, София


Рецензии