Скалният храм Въведение Богородично

Скалният храм "Въведение Богородично"
(Разбоищки манастир - близо до с. Разбоище и до град София)
Автор - Величка Николова - Литатру1


Една крива планинска пътечка
ни приканва към скалния храм.
Таралеж крачи лечка- полечка,
сякаш казва: " Елате насам."
Чувам изворче нейде бълбука
и Нишава подтичква в захлас,
а орел белоглав се изфука
със безброй пируети над нас.

Във вековна скала е закътан
храм Разбоищки - свят и красив,
а под мостче реката все щъка
и звънти покрай скален масив.
В храма светят иконите тихи
и ухае отвред на тамян,
а художник рисува със щрихи
този храм, от поети възпян.

В него Левски събирал комити.
Оръжейница тук е била,
а високо в небето орлите
гордо перели своите крила.
Но отминали дни и години,
турска сган поругала тоз` храм.
Бой се били със тези гадини -
малобройните четници, там.

Те загинали в битки неравни.
Не посрамили своя народ,
а скалите, тъгуват отдавна,
тъжно пеят пред всеки нов род!


Литатру
България, София

Фото - С благодарност към Google.

 


Рецензии
Доброго вечера, дрожайшая Лита!
Вы большая молодец, что подняли
тему христианства. Красив каменный храм
и он приглашает верующих к себе, найти
утешение. Интересна история Введение Богородицы.
Её отстояли от врага и она снова принимает христиан.
С пожеланием веры в Бога и благополучия!)))

Алексей Романов 5   07.10.2019 19:57     Заявить о нарушении