Иван Зеленцов. Яблоки. Рус. Бел

Словно белые-белые ялики,
в синем-синем плывут облака.
С яблонь падают красные яблоки,
переламывая бока.
Окрылённое птичьим окриком,
лёгкой музыкой из окон,
хочет яблоко белым облаком
стать, ньютонов поправ закон.
Хочет пасть, будто в пасть Везувия,
в пропасть синюю поутру.
Ну, а яблоня, как безумная,
машет ветками на ветру.
Только разве укроешь листьями
это яблоко от дождя?
Правит осень, шажками лисьими
в облетающий сад войдя,
в каждой чёрточке мира явлена,
льёт туманы, как молоко.
Пало яблоко, но от яблони
не укатится далеко.
 
Звёзды осенью обесточены.
Так темно, словно смерть близка.
...То ли в яблоке червоточина,
то ли просто тоска, тоска,
то ли просто душа разграблена,
иней выступил на жнивье.
Не печалься об этом, яблоня.
Скучно яблоку гнить в траве.
Сдюжит, вытерпит злое времечко,
продувной и промозглый век.
Прорастет золотая семечка,
новой яблоней дернет вверх,
чтобы к белым своим корабликам
ближе стать хоть на полвершка...
...И с неё будут падать яблоки,
переламывая бока.

***

Яблыкі

бацьку
 
Нібы белыя-белыя ялікі,
у сінім-сінім плывуць аблокі.
З яблынь падаюць чырвоныя яблыкі,
пераломваючы бакі.
Акрыленае птушыным вокрыкам,
лёгкай музыкай з вакон,
жадае яблык белым воблакам
стаць, ньютанаў растаптаўшы закон.
Жадае ўпасці, быццам у пашчу Везувія,
у прорву сінюю ранняй пары.
Ну, а яблыня, як вар'яцкая,
махае галінкамі на вятры.
Толькі хіба атуліш лісцем
гэты яблык ад дажджу?
Кіруе восень, крокам лісіным,
што аблётае ў сад увойдучы,
Кожнай рысачкай свету паказана,
ілье туманы, як малако.
Апала яблыка, але ад яблыні
не пакоціцца далёка.
 
Зоркі ўвосень абясточаны.
Так цёмна, нібы  бяда.
...Ці то ў яблыку чарвяточына,
ці то проста нуда, нуда,
ці то проста душа разрабавана,
іней выступіў на жніво.
Не смуткуй пра гэта, яблыня.
Сумна яблыку гнісці ў траве.
Сцярпіць, вытрывае злую часіну,
ветраны  ды і ёдкі век.
Прарасце з залатой семачкі яблыка,
новай яблыняй тузане ўгару,
каб да белых сваіх караблікаў
бліжэй стаць хоць на паўвяршка ў вякі...
...І з яе будуць падаць яблыкі,
пераломваючы бакі.

   Перевёл Максим Троянович

 


Рецензии