There is a word by Emily Dickinson

То слово речь -
Оно как меч
Пронзит доспех любой,
Шипы слогов
Швырнёт и вновь               
Застынет тишиной...
Его ль сронить?
Завет хранить
Должны в День Славы мы
Тех, кто огонь,
Неся погон,
Вдохнул, оставив мир.

Где бы заря
Ни встала зря,
Где дня снуёт тщета,-
Там слова подлого удар,
Словца победа - там!
Ты - под его прицелом!
Его сказать - убить!
Мишень Времён, всецело,
Цель - тот, кто "позабыт"!




**************************************
There is a word by Emily Dickinson

There is a word               
Which bears a sword               
Can pierce an armed man --         
It hurls its barbed syllables      
And is mute again --               
But where it fell               
The saved will tell               
On patriotic day,               
Some epauletted Brother             
Gave his breath away.               
               
Wherever runs the breathless sun -- 
Wherever roams the day --            
There is its noiseless onset --      
There is its victory!               
Behold the keenest marksman!         
The most accomplished shot!         
Time's sublimest target             
Is a soul "forgot!"               
               


Рецензии