Портрет без ретуш - Портрет без ретуши

ПОРТРЕТ БЕЗ РЕТУШ

Така ще я помня... Не виждах лицето.
Косите сплъстени - до рамене,
сакото се спускаше под коленете,
повити нозете във сбръчкан сатен...

Тя бавно вървеше със куче до нея,
щом спираше то, и тя ще се спре,
храна остаряла намерило нейде -
тя права го чакаше, то да яде.

Изправена често, в ръката със чашка,
с кафе и цигара, вървеше край път -
измачкана сянка, и сива и прашна,
жена беше тя, а изглеждаше мъж...

Когато я видех, ме пареше мъка,
не знаеше нищо, за никого тя,
живее самичка - живота разлъка,
без радост, без обич и без суета.

При хора не сяда, те също - при нея,   
и кучето вече го няма – защо?
С неясната роля сама да живее,
в мълчание гробно за нещо... какво?...

15.05.2017 г., Димитровград
Мария Шандуркова


Рецензии