Сильвия Плат. Зимний пейзаж с грачами

WINTER LANDSCAPE, WITH ROOKS (1956)

 Water in the millrace, through a sluice of stone,
 plunges headlong into that black pond
 where, absurd and out-of-season, a single swan
 floats chast as snow, taunting the clouded mind
 which hungers to haul the white reflection down.

 The austere sun descends above the fen,
 an orange cyclops-eye, scorning to look
 longer on this landscape of chagrin;
 feathered dark in thought, I stalk like a rook,
 brooding as the winter night comes on.

 Last summer's reeds are all engraved in ice
 as is your image in my eye; dry frost
 glazes the window of my hurt; what solace
 can be struck from rock to make heart's waste
 grow green again? Who'd walk in this bleak place?

Стремглав несётся с мельницы ручей
по каменному жёлобу в пруд чёрный,
где лебедь одинокий, неуместный
среди зимы, и сам белей, чем снег,
терзает замутнённое сознанье,
что алчет претворить его в мираж.

Багровый глаз циклопа – солнце – днесь
с закатом медлит: поглядеть подольше
с презрением на влажную юдоль;
грачу подобно, в оперенье дум
унылых, бреду, перебираю мысль
за мыслью. Свет меркнет, ночь близка.

Недвижимо во льду запечатлён
камыш – так и лицо твоё застыло
в зрачках моих; мороз узором раны
души покрыл; из камня высечь луч,
чтоб пустошь сердца оживил ростками,
возможно ли? От холода беги.


Рецензии