Легенда о васильке 1

Легенда про волошку

(слов'янська)

Плив у човені хлопець-рибалка,
У задумі дивився на воду...
Закохалася в нього русалка,
Молоденька і гарна на вроду.

І тому, із зеленої хвилі,
Своє личко вона показала...
В сині очі поглянула милі
І тихесенько хлопцю сказала:

- Ти на річці частесенько, бачу.
Подивися й на мене хоч хвильку,
Я тебе покохала, юначе...
Ти ім'я мені скажеш? - ВасИлько. -

Ой не треба, не треба, ВасИлю,
До русалки було говорити...
Бо тепер, коли схоче, під хвилю
Затягне тебе й може втопити!

Чи ж вона зрозуміє - людині
У воді ні за що не прожити...
Як з халепи цієї ти нині
Вийдеш, хлопче? Що будеш робити?

Вже і човник вона нахилила
І вода через край полилася...
Він і каже русалочці: - Мила,
Та навіщо мені ти здалася?

Я не житиму там, під водою,
А тобі буде зле на сухому...
Побалакали гарно з тобою,
Та мені вже пора і додому! -

І на берег із човника скочив.
Та заквапившись, раптом спинився...
Посміявшись з кохання, зурочив
І на квіточку перетворився!

Видно, доля його отакая -
Довелося русалку зустріти...
Він волошкою досі зростає -
Так народ називає ці квіти.
    8.06.2007г.
- - - - - - - - - - - - - - -

Перевод на русский язык:

Легенда о васильке

Плыл в лодке парень-рыбак,
Задумчиво смотрел на воду...
Влюбилась в него русалка,
Молоденькая и красивая.

И потому из зелёной волны
Своё личико она показала...
В синие глаза посмотрела милые,
И тихонечко парню сказала:

- Ты на речке частенько, вижу.
Посмотри и на меня хоть мгновенье.
Я тебя полюбила, юноша...
Ты имя мне скажешь? - Василёк. -

Ой, не нужно, не нужно, Василий,
С русалкой было разговаривать...
Ведь теперь, если захочет, под волну
Затянет тебя и может утопить!

Разве ж она поймёт - человеку
В воде ни за что не прожить...
Как из передряги этой ты нынче
Выйдешь, парень? Что будешь делать?

Уже и лодочку она наклонила
И вода через край полилась...
Он говорит русалочке: - Милая,
Да зачем мне ты нужна?

Я не буду жить там, под водой,
А тебе будет плохо на сухом...
Поговорили хорошо с тобой,
Но мне уже пора и домой! -

И на берег из лодочки соскочил.
Но, заторопившись, внезапно остановился!
Посмеявшись над любовью, сглазил
И в цветок превратился.

Видно, судьба у него такая -
Довелось русалку встретить...
Он васильком до сих пор растёт,
Так народ называет эти цветы!


Рецензии
Синий василечек
Глазки приоткрыл.
Как воды глоточек
Жажду утолил.

Валентина Яценко Белявская   31.01.2017 23:54     Заявить о нарушении
Василька задумчивые очи так красивы и нежны... Спасибо, сестренка.

Любовь Николаевна Сушко   04.02.2017 22:10   Заявить о нарушении