М. Ю. Лермонтов, Я жить хочу... 1832 ENGL

Я жить хочу! хочу печали
Любви и счастию назло;
Они мой ум избаловали
И слишком сгладили чело.

Пора, пора насмешкам света
Прогнать спокойствия туман;
Что без страданий жизнь поэта?
И что без бури океан?

Он хочет жить ценою муки,
Ценой томительных забот.
Он покупает неба звуки,
Он даром славы не берет.


Lermontov, I want to live... 1832 ENGL


I want to live!.. Enjoy dark sadness
Despite my happiness and love;
They've spoilt my wits with too much gladness
And made my forehead too unrough.

For mocking light it is the moment
To drive off mist, break quiet dorms;
Bards' life is waste with no torment...
Is there an ocean without storms?

A poet wants to be pain-bound,
Long painful cares are his fee.
He's buying heavens' magic sound,
No fame he's pursuing for free.


3.0


Рецензии