Еньовден Купала

ЕНЬОВДЕН

Еньовден е - вред ухае
на треви и билки свежи,
днес девойките играят,
китки и венци подреждат –

с корени, листа и рози,
с лайка, мента, лавандула...
Долетя пчела, полази,
сладкия им зов дочула.

Стръкове цветя се вият
в кръг по дряновия обръч,
устните росата пият
за късмет и чиста обич.

Който през венеца днеска
може лесно да премине,
няма болест, няма треска –
всяко зло ще го отмине.

Чуй, зашушнаха тревите,
на ветрец се поклониха,
наизкачаха момите,
еньовско хоро извиха.


Рецензии