M. Цветаева-Стихи к Чехии. Март. 8-In English

Poems to Czechia. March – 8

O, water in the eyes!
Of love and anger flood!
O, Czechia retired
In tears, Spain soaked in blood!

O, terrible Mont Black
That blanketed all light!
Accept, Our Maker, back
My ticket for the ride.

Thus I refuse – to be.
With this inhuman breed,
Thus I refuse – to breathe.
With vultures of the street,

Thus I refuse – to scream.
With pirates of the plain,
Refuse to swim downstream –
On corpses – to the drain.

And neither aural whorls
I want, nor seer's eyes.
To your demented world
One word applies: denied!

(March 15 – May 11, 1939)

О слёзы на глазах!
Плач гнева и любви!
О Чехия в слезах!
Испания в крови!

О чёрная гора,
Затмившая – весь свет!
Пора – пора – пора
Творцу вернуть билет.

Отказываюсь – быть.
В Бедламе нелюдей
Отказываюсь – жить.
С волками площадей

Отказываюсь – выть.
С акулами равнин
Отказываюсь плыть –
Вниз – по теченью спин.

Не надо мне ни дыр
Ушных, ни вещих глаз.
На твой безумный мир
Ответ один – отказ.


Рецензии