М. Цветаева - Стихи о Москве 4 - In English

Poems about Moscow – 4


The day will come – a sad one, some would say!
There will have reigned, have cried, have shined, have shamed, 
– Cured by your pair of double-headed eagles –
My eyes erratical, like flame, and eager.   
And – as a twin discovering its twin, –
An aery mask will surface through the mien.

Oh, finally, at last I'll be endowed
With you, serenity's enchanting shroud!

And pilgrims –  do I get to see such guests? –
Will, crossing inconsolably their chests, 
Stretch, from afar, along a beaten track to
My hand, that won't be bashfully retracted,
My hand, whose guardianship was dismissed,
My hand, that does not anymore exist. 

Your – oh, alive ones –  kissing lips' persistence
For once – will not be met with my resistance.
For I have been enveloped heel to head
Into serenity's enchanting plaid.
No cause will prompt a blush of mine to blossom,
This is my Holy Easter, saint apostles!

Along the streets of Moscow left behind
We will begin: you – trodding, riding – I,
And more than one will wearily walk off, and
First clods of dirt will fall onto the coffin, –
And  finally, at last there will be blessed
That egotistic, solitary rest.

And nothing ever will be needed in it
By Her Serenity lamented late Marina.


Настанет день –  печальный, говорят!
Отцарствуют, отплачут, отгорят,
– Остужены чужими пятаками –
Мои глаза, подвижные как пламя.
И – двойника нащупавший двойник –
Сквозь лёгкое лицо проступит лик.

О, наконец тебя я удостоюсь,
Благообразия прекрасный пояс!

А издали – завижу ли и Вас? –
Потянется, растерянно крестясь,
Паломничество по дорожке чёрной
К моей руке, которой не отдёрну,
К моей руке, с которой снят запрет,
К моей руке, которой больше нет.

На ваши поцелуи, о, живые,
Я ничего не возражу –  впервые.
Меня окутал с головы до пят
Благообразия прекрасный плат.
Ничто меня уже не вгонит в краску,
Святая у меня сегодня Пасха.

По улицам оставленной Москвы
Поеду – я, и побредёте – вы.
И не один дорогою отстанет,
И первый ком о крышку гроба грянет, -
И наконец-то будет разрешён
Себялюбивый, одинокий сон.

И ничего не надобно отныне
Новопреставленной болярыне Марине.

11 апреля 1916
1-й день Пасхи


Рецензии