Po co aborygeni zjedli Cooka. Wlodzimierz Wysocki

tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
https://ruspoeti.ru/aut/visotskij/4131/

Wlodzimierz Wysocki (1938 — 1980)

    Po co aborygeni zjedli Cooka

Ach, nie chwytaj sie juz cudzej talii,
Gdys z rak smialo wlasna puscic mogl.
Wspomnij, jak do brzegow Australii
Plynal niezyjacy dzisiaj Cook.

Tam pod wszelka palma wsrod azalii
Co dzien, nie zwazajac na zle dni,
Wlasnie w tej slonecznej Australii
Jedli sobie wciaz dzikusy zli.

Lecz po co ci tubylcy zjedli Cooka?
Za co? – Kto wie… Milczy nauka.
Nadzwyczajnego sie juz nikt tu nie doszuka:
Mieli apetyt, wiec zjedli Cooka.

Istnieje wersja, ze ich wodz o twarzy mruka
Krzyczal, iz smaczny jest ten kok na statku Cooka.
Pomylka wyszla, ot o czym milczy nauka:
Zjesc chcieli koka, a zjedli Cooka.

I wcale w tym nie bylo chyba huku –
Weszli bez dzwieku i nawet stuku.
Puscili pale w ruch we mroku u kaduka,
Bec – prosto w ciemie i nie ma Cooka.

Lecz jednak mamy jeszcze przypuszczenie,
Ze zjedli go z szacunku bez pragnienia,
Iz wszystkich sam podjudzal dran (w tym cala sztuka!):
“A nuz, chlopaki, chwytajcie Cooka!

Kto zmiecie go bez solu i bez cukru,
Ten juz podobny stanie sie do Cooka.
I lajdak sam sie znalazl, no i huknal
Gwizd bumeranga* i nie ma Cooka.

I juz dzikusy zalamuja rece,
Tuz lamia kopie, luce razem z sercem.
Spalili i rzucili pale u kaduka.
Wciaz przezywaja, ze zjedli Cooka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*     dla slowa «bumerang» dopelniacz ma dwie wersji:
bumerangu, bumeranga. Patrz w slowniku:
https://pl.wiktionary.org/wiki/bumerang 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

в качестве иллюстрации к материалу произведения
размещен рисунок художника Андрея Бакулевского
https://images90.fotosik.pl/688/2ea637c7416c6693.jpg


Рецензии
Dobrze, serdecznie dziękuję!:)))

Олег Колесник 3   04.11.2011 21:28     Заявить о нарушении
Jestem bardzo wdzięczny za te słowa podziękowania:)))

Валентин Валевский   05.11.2011 13:31   Заявить о нарушении
На это произведение написано 6 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.