Думки у дарозе

Мой родны край! Чаму цябе
Душой зноў бачу я ў журбе?
Чаму цябе сягае вока?
Ты ж, паўзабыты, так далека.

Ды наяву дубы угору
Растуць у сінюю прастору
Тваіх нямеранных нябёс.
Тучанкі зноў сінее плёс,

Хоць там цяпер адно курганы
І ў раўчуку там закапаны 
І плёс той і сама рака,
Няма крыніц і асака
Не шамаціць лістом зялёным -
Яны канавай паланёны.

Няма рачулкі, што віхляла
Між мурагоў ды дрэў удала,
Чысцей ад слёз яе там хвалі
Дзятву ўсе лета калыхалі.

Ўсе адышло, сплыло, струхнела.
І вёска ссохлася, счарнела,
Нібы Мамай прайшоў паходам.
Калі, мой край, канец прыгодам?

Я так хачу мой краю ветлы
Убачыць твар твой добры, светлы
Учуць "ноле", "дзе" і "чаго"
З дзяцінства даўняга майго.

Учуць твой сказ дасціпны,гжэчны,
А не мянтоўкі "мат" адвечны
На прывітанне й на растанак
Ці да дзяцей, ці да каханак.
Ліецца бруд. Яму прастора.
О, гора! Краю мой! О, гора!


Рецензии
дзе-где, чаго-чего, ноле--?... последнее не смогла перевести.Очень понравилось, никогда не читала на белорусском, теперь буду с удовольствием, практически все понятно...

Алла Новская   20.08.2010 01:32     Заявить о нарушении
...ноле - диалектное: ну + але(да...знак согласия)

Валентина Цекунова   28.08.2010 17:17   Заявить о нарушении