Берёзы. Атанас Стоев

     Поэту и художнику
     из города Бендеры
     Борису Бочагову

Нарисуй мне свет есенинских берёз,
с их стыдливой зеленью пастельной,
где, как будто от невыплаканных слёз,
пробегают трепетные тени.

Нарисуй тоску, и радость нарисуй,
поцелуя первого томленье,
кудри смеха – завитушки светлых струй, –
уводящие от тягостных сомнений.

Нарисуй мне синь есенинских берёз
в силе молодой лихого буйства,
из души своей, забыв о мире грёз,
выплесни на свет живое чувство.

Как березка дерзко и светло
леса мрачного пронизывает сени,
пусть оно угрюмое чело
озарит вдруг новым настроеньем.

Нарисуй мне грусть есенинских берёз,
пусть среди полей старик печальный
косит травы после летних гроз,
белых тех берез не замечая.

Нарисуй мне, почему в конце концов
все живое отойдет и станет тленом.
Вдохновляясь хрупким деревцом,
нарисуй бессмертие вселенной.


Брези

     На поета и художника
     от град Бендеры
     Борис Бочагов

Нарисувай ми есенински брези:
свян от крехките им клонки да се стича,
в резедата им мъглица да пълзи –
булото на скръб, с което се обличат;

нарисувай трепетната сладост на дъха,
подир първата целувка – по устата;
нарисувай къдриците на смеха –
живи водопадчета в тъгата...

Нарисувай ми есенински брези –
в младостта скандалните си буйства;
от душата си смълчана изтърси
някое неостаряло чувство;

като бялата брезичка нека то,
с лудата си дързост, сенките студени
на горите стари, смръщили чело
да пропука с ново настроение...

Нарисувай ми есенински брези,
нарисувай нещо тъжно, нещо нежно:
сред полето старец да коси,
без дори брезите да поглежда...

Нарисувай, ако можеш, за какво
всичко ражда се, живее и умира;
нарисувай ми чрез крехкото дърво
образът безсмъртен на всемира!

24.XII.2001 г.


Рецензии
Велоколепно стихотворение и прекрасен превод!
Бравоы
Веси

Смуглянка   31.01.2009 20:37     Заявить о нарушении
За съжаление, бай Танас не те чува.

Юрий Сарсаков   31.01.2009 23:34   Заявить о нарушении
Напротив, убедена съм, че и тезо, които не са снас на тази земя ни виждат, чуват ни и се стараят да ни помогнат-само ние не ги виждаме и чуваме.
С най-добри чувства
Веси

Смуглянка   04.02.2009 10:52   Заявить о нарушении
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.