Та буде рiдним аж до забуття

Моє дитинство - мій щасливий спогад
Про рідний край, волошки у вінках
Красунь-дівчат, про перший ніжний погляд,
Про перший поцілунок у квітках.

Про човен на такій знайомій річці,
Де плачуть верби і до цього дня,
Про ті стежки, що в'ються наче стрічки,
Про те, як вперше сіла на коня.

Тоді здавалось нам, що попереду
Життя доросле, сповнене пригод,
Я любувалась чистим ясним небом
І вірила в Радянський наш народ.

Мій рідний край, Радянська  Батьківщіна!
Здавалось, єдність, братство назавжди.
Тоді там цінувалася людина
І ще далеко було до біди.

Я пам'ятаю майже кожну хату
І в рідній школі перший свій дзвінок.
Без розділу на бідних і богатих
Ми всі єднались у один гурток.

Ми будували хованки дитячі
За хатами в високих бур'янах
Бажали швидше вирости, побачить,
Який нам доля приготує шлях.

Вже не зіш'ю намисто з горобини
І кульчики не зроблю із вишень,
Але у сердці назавжди дитина
Живе і пам'ятає кожний день.

Як березень нас зустрічав квітками,
Як проліски збирали у лісах,
І теплий травень був таким духмяним,
І червень з цвітом маків у полях.

Радянський край, кохана Батьківщина,
Я кланяюсь тобі аж до землі
І щиро вдячна, мати-Україна
За все жіття, за погляди мої.

За те, що там навчилась я кохати,
Шукати правду, вірити в добро,
Що жили там дідусь, бабуся, мати
І що мені там жити повезло.

За те, що цінували в рідній школі,
За перші кроки  у моє життя,
За все те рідне - рідне аж до болі
І буде рідним аж до забуття.

           13.05.2024

Мені пощастило жити в Радянському Союзі і вирости в Україні, за що я щиро вдячна своїй долі.
На знімку велика частина моїх дитячих друзів.


Рецензии
Светлана! Спасибо за такое трогательное стихотворение о далёком и счастливом
детстве. О том времени действительно остались только тёплые и добрые воспоминания.
Где бы мы ни жили потом, куда бы нас ни забросила судьба, детские годы
никогда не сотрутся из памяти. Как хорошо, что Вы можете писАть на украинском
языке, понимаю, как это трудно, когда живёшь в другой стране, думаешь и говоришь
на другом, тоже ставшим родным, языке. Все мы - дети Советского Союза, и то,
что сейчас происходит - для нас большая трагедия. Мира всем нам!

Валентина Меркушева 2   17.05.2024 00:46     Заявить о нарушении
Валентина, согласна с каждым Вашим словом. Огромная общая беда, общая боль. И след детства в каждом из нас.
Большое спасибо Вам за внимание ко мне, за понимание и сопереживание.
Скорейшего мира и добра всем добрым людям.
С теплом, Света.

Светланка Шишкина   19.05.2024 04:27   Заявить о нарушении
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.