ВОДА И СУША. на украинском

ВОДА   ТА   СУША
Вода  та суша… Суша,  а навкруг  вода,
Нема  на світі  кращого, у цім  єднанні…
У повістях про них, є дуже сива борода,
Й не раз поети, зізнавались їм в коханні!

Вода: то річки плесо, море, навіть океан -
Спокійна часто, а бува штормить і  буря…
Вона лютує і затоплює собою весь екран,
Змітаючи все на шляху, кипить каструля!

Така могутня, здатна затопити материк,
Не встоїть перед нею: дамба й уся суша…
Лиш башти з під води, показують свій лик,
Та все ж віками цей союз їх непорушний!

Вода - життя усього «сіль», та його  суть,
Без неї все живе не виживе, ураз загине…
Пустеля  без  води, там зовсім не живуть,
Вона  в  крові,  до  серця,  в венах  плине!

Вода на суші - хліб завжди насущній наш,
Де єсть річки там зародки життя, їх сила…
За  них, не  раз здіймався догори, палаш,
Й земля, під  кінськими копитами, горіла!

Вода і Суша - незбагненна людством сила й світ:
Це  наша, з  вами  Твердь, чарівна  вся планета…
Вона слугує людям, вже  багато  довгих літ,
І в котрий раз: все нова, й нова тема для сюжета!

05 травня 2024 року
Віталій Косенко


Рецензии