Дихання технiки

Знаєте, мені майже не лячно -
Лиш затамовую подих, коли
Натрапляю на пустелі душ.

Коли споглядаю тих, хто залива
Очі чимось за мед міцнішим,
Бо їм не дають орати свою землю.

Коли жінка в молодості своій
Шука новий пасок для запаски
Позичати, бо навколо -

Грубезні молодики видихують бруднослів'я.
Лицарі ж, чиї душі й очі квітнуть
На катедрах, до рукостискань

Недосяжні. Коли серпанок загадковості
Падає на стяги, і ти
Малюєш утопію,

Стоячи на дистопійній, недоораній землі.

Коли од зневіри рука, що мала б плести гобелен,
Чистить осоружну картоплю.

Не охоплюється серцеспектрум
Одною рискою, одним рядком у трудовій.

Шукають визнання
Покинуті юрбами поети.

Визискують сяйва в небі
Непоказно-мудрі астрономи.

Чому йому,
Квітчастонейронному, не осіяти б мого небосхилу?

Чи то його душебудова
Так одмінна од моєї?

Там - мальвопелюстки емоцій,
Там - темносхили думок,
Або ж його руки втаємничили злочин,
Випхавши на узбіччя
Іншого ваганта?

Макіавеллі на малій ділянці,
Доріан із плітками в месенджері,
Його мовчання - таця з отруйним напоєм,
Його зневіра - марність пелюсток,
Та радість його - дистильований нектар,
Що не труїть, а пестить свідомість.

О титане неосяжної думки!
Згадай, як тримається мурів та стін
Ніжний плющ,
Як од подиву падають долілиць трави,
І твоя іронія злегка лоскоче
Погляд критика...

В грі цій -
Споглядання фонтанів
Та шурхіт темного оксамиту.

Твої ж широкі перспективи
Розпалюють пристрасть
До висот і глибин.


Рецензии
Трогательно, душевно, Марина!

Жюр22   03.12.2023 14:45     Заявить о нарушении