Дорога. Пер. на узб. Абиджана Алимжанова

Йул
Канчалар узок бу йул,
Ухлар бунда бурон дурлари.
Исмсиз ховотирли уй
Куёш ва кор заррин нурлари.

Канчалик кечиккан бу нусрат,
Мен ва юракка укилган хукм.
Кандай огир кечган сукунат
У сиз умр ,яшамок нечун.

Йулим ётар даштлар,дарёлар
Яхлаб ётган узандан нари.
Кайгуларим ортдан эргашар,
Мен хам одам хамма сингари.

Дарахтларнинг пахмок учидан
Шух-шан шамол олиб дастига
Сочиб юборади...Корни уфириб
Тукар мен ва чана устидан.

Ва сукунат...Йулим тулгонар
Нигохимда порлар .Кураман
Нозик ой аста беркинар
Ютар гуё учаетган шом.

Мен чикаман тепалик томон
Кидириб кишлокни чирокларини.
Купчитади болишин осмон
Тун тукади юлдуз-гардини.

Етар чанада кераксиз матох
Идишда сув,копда лаш-лушлар.
Уч туп китоб,умидим бир коп
Кичик тугун бунда ёлгонлар.

Олиб кетаяпман мухаббатимни,
Гунохим хамда карзларим.
Чарчадим.Йул боши оламан тиним
Олисда тополмай унинг изларин.

Энди каерга?Йуллар чорлайди
Мана йул худди кулаган дарахт.
Ва яна мени алдайди
Уша эски сукмоги карахт.

Унг томонда -етар боткоклик,
Чап томонда-юхо каби жар.
Куп машаккат йулинг топмоклик
Кур-курона килдим таваккал.

Кайси йулни танлай,билолмам?
Тангани олдим кулимга.
Чукиниб,сунг курра ташлайман
Унг е чап ,кечар уйимда.

Тополмасам мен уша йулни
Уз такдирим кулимда туриб.
Хохиш каби йуллар уйларим
Узимники-равон ва нурли.

Унг!Бунда машаккат азоб!
Бойлик,тукинлик топилмас асло
Мумкинмас барини танламок бирдан,
Осмон тукилади бармоклар аро.

Демак унг...Ёлли тулпорим,
Бошини силкитар.Чана гичирлар.
Кайтик биз ва сузиб кетдик
Гичирлайди издардан корлар,

Ва олтин? Адашмокдан жуда куркаман
Тангри берган хидоят-йулдан.
Ёлгон касамларни тукиб хар томон
Бой бердимми борин? Ахир У* собит колган.

Купайтирмай ортикча гап-суз,
Мехроб томон келдим нихоят!
Хокисор мен чукканимча тиз
Биргина суз айтаман "Рахмат!"

Чопар,чопар тулпорим мени
Олис йулим ойдиндан ойдин!
Биздан колар мухаббат-севги
Ва эзгулик-амал...

У* собит колган
*Ийса алайхиссаломга ишора
Абиджан Алимжанов 9 мая 2022 года
 


Рецензии