Михась Чарот. Кабы был я...

Михась Чарот
«Кабы был я вольной птицей...»

Кабы был я вольной птицей,-
Не летел бы я в лозу,
Пел бы песни-небылицы
Там, где пахарь льёт слезу.

Кабы был я бурной речкой,-
То мужицкий тяжкий рок
Не сыскали бы со свечкой,
Так далёко б уволок.

Кабы был цветком красивым,-
Расцветал бы каждый год
На земле пустой, бессильной,
Где растут полынь, осот.

Кабы был весенним солнцем,
Что играется с огнём,-
Бедным людям я в оконце
Светом стал бы ясным днём.

Кабы был звездой на взгорье,-
Так сиял, что - красота,
Я глядел бы на подворье,
Где от веку темнота.

Кабы был не тем, кто есть я,
Был бы сам себе кумир,
Все разрушил бы из мести,
И построил новый мир.
1921

Фото - Михась Чарот
__________________________


Міхась Чарот
«Каб я быў крылатай птушкай...»

Каб я быў крылатай птушкай,—
Не ляцеў бы я у гай,
Пеў бы песні-весялушкі
Там, дзе слёзы лье ратай.

Каб я быў бурлівай рэчкай,—
Мужыка паганы лёс
Не знайшлі б тады са свечкай,
Так далека б я занёс.

Каб я быў прыгожай кветкай,—
Расцвітаў бы кожны год
На няўродлівым палетку,
Дзе расце палын, асот.

Каб я быў вясеннім сонцам,
Што прыгожа так гарыць,—
Бедным людзям у аконца
Першым стаў бы я свяціць.

Каб я быў на небе зоркай,—
Што блішчыць, аж любата,
Я глядзеў бы на надворкі,
Там, дзе вечна цемната.

Каб я быў не тым, хто ёсць я,
Каб я быў кiм быць мне след,
Зруйнаваў бы ўсё са злосцi,
Збудаваў бы новы свет.
1921


Рецензии