По космичен закон

По космичен закон

Романтично-лиричната грация
на ветреца априлски е явна
и разпръсква на капчици знаци
в буквен ред, разлюлян водоравно.
Но за следващ стих още е рано.
И стилът от патетика бяга.
Просто проза е - риза изпрана
или мисъл дълбока и блага.
И е твърде зависим писецът
от това колко топло е в парка.
Ниже кръгчета - като гевреци -
вик възторжен под звездните кварки.
Тези техни изящни послания
са безбрежно добра територия
за маршрута на скитника странен,
който Бог му е спуснал отгоре.
Той къде ли отива отново?
Много близко - го вика морето.
И това е достатъчен повод
в мъдра мисъл докрай да засвети.
Ако утре съвсем се окаже
философът, че всъщност поет е,
после пак прозаик - покрай плажа -
ще разцъфне в тетрадката цвете.
И ще дойде моментът за рима
по космичен закон вероятно,
за да може април да е с име
вън от всяка житейска превратност.
в- Уикенд 2-8.05.2015


Рецензии