27 сен. Сказание о Воздвижении Креста Господня

Сказание о Воздвижении Честнаго и Животворящаго Креста Господня

Во дни лукавых римских царей, идолопоклонников окаянных, воздвигнута бысть люта брань на святыни христианския. Царь Адриан, помраченный скверною языческою, повеле засыпати землею священную Голгофу, идеже Господь наш Иисус Христос волею пострада за род человеческий, и Животворящий Гроб Его. И на холме том сооружи капище нечистое скверной богини Венеры и кумир Юпитера, и тамо собирахуся нечестивии на жертву идольскую.

Но не утаишася убо святая места сия во веки. По триех стах летех яви Бог благодать Свою. Благоверный же и равноапостольный царь Константин, нареченный Великий, ему же явися на небеси знамение Креста со словесы «Сим победиши», и победи вся враги своя, положи конец гонению на христиан в державе своей. Возжела же со усердием велиим обрести Честный Крест, на немже распяся Спас мира.

Посла убо во святый град Иерусалим матерь свою, благочестивую царицу Елену, дабы обрела то сокровище нетленное. Елена же, старствующа телом, но духом юная, с ревностию прият дело сие. Разруши она капища скверная и кумиры попра, и начат искати Животворящаго Древа. Мнози же ведети не хотяху, дондеже указуют ей на старца иудейска, именем Иуду. Сей же, по некоем прещении, исповеда, яко на месте капища Венернаго сокровен есть Крест Господень.

И повеле царица копати на месте том. И егда разгребоша землю, обретоша три кресты лежащи, и гвоздие честное, и ту же дощечку с надписанием Пилатовым: «Иисус Назорянин, Царь Иудейский». И бысть недоумение, кое от трех Древо есть Христово. И по Божию промыслу, внезапу несоша мимо мертва ко гробу. И возложиша кресты един за другим. Егда же коснуся третий крест мертвеца, абие оживе он. И бысть радость велия всем людем, и познаша Крест Животворящий Господень.

Народ же множеством многим стекыйся, не можаше вси зрети Честнаго Древа, и начаша взывати ко святителю Макарию, Иерусалимскому патриарху: «Воздвигни, владыко, Крест святой, да видим хотящи издалеча!» И воздвиже патриарх Крест Господень на высоту, и людие вси, зряще, со умилением взываху: «Господи, помилуй!» Сего ради праздник сей наречеся Воздвижение Честнаго и Животворящаго Креста.

Бысть же и иное чудо: жена некая, недугом тяжким одержима, едва коснуся Святому Кресту, исцелися абие. Старец же Иуда, видев сия, уверова во Христа со многими иудеи и крестися, наречен бысть Кириак, и впоследствии во епископа Иерусалимскаго поставлен, и венчася мученическим венцем от Юлиана Отступника.

Царица же Елена, обретши Крест честный, поставиша по всем святым местам, идеже Христос ходил, церкви предивныя, числом бо более осмидесяти. Часть же Древа и гвоздия святая принесла есть во царствующий град Константинополь. Сын же ея, Константин, созда велий и прекрасный храм Воскресения Христова во Иерусалиме, внутрь его же Гроб Господень и Голгофа. И освящен бысть храм той в лето 335-е, месяца сентября в 13-й день. Наутрие же, в 14-й день, установиша праздновати Воздвижение Честнаго Креста.

Воспоминается же в сей день и иное чудо: егда Крест Господень, плененный от персидскаго царя Хозроя на 14 лет, паки возвращен бысть во Иерусалим при царе Ираклии. Царь же, в венце и багрянице несяй Крест, не можаше внити во врата Голгофская. Патриарх же Захария рече ему: «Иной Царь, смиренный, шествовал путем сим во искупление наше». Ираклий же, сняв царскую одежду и обувь простую обув, донесе Крест в храм.

О, честный Кресте, оружие непобедимое, похвала верных и утверждение! Воздвизается бо днесь, и мир весь просвещается, и людие Божии торжествуют, взывающе: «Слава Тебе, Христе Боже, упование наше, слава Тебе!»


Рецензии