30 авг. Преподобный Алипий Печерский, иконописец

I. ПРИЗВАНИЕ К СВЯТОМУ ИСКУССТВУ

Алипий, в обители Печерской от юности возраставший, ученик преподобнаго Никона, искусство иконное от греческих мастеров приявший, иже церковь Успения Пресвятыя Богородицы украшавших. Не просто ремесло,но служение Богу вменяя, кисть свою яко молитву вознося, лики святые на досках во славу Господню написуя.

II. ПОДВИГ БЕЗМЕЗДНОГО СЛУЖЕНИЯ

1. Бескорыстный труд

Иконы даром писаше, обветшавшие образа к себе приемля, без мзды их обновляя. Аще же мзду ему даруху, часть на краски и древо обращаше, часть нищим раздаваше, третию же токмо на нужду свою приимля.

2. Чудотворения при жизни

Во иеромонаха хиротонисан бысть, дар чудотворения от Бога прияв. Киевлянина, проказою и гниением страдавша, красками иконными помаза, и тот исцеление прият. Многи иконы его чудотворящи быша, благодать Божию источая.

3. Помощь Ангельская

Егда некие иноки деньги на иконы утаиша, и на него оклеветание возвестиша, обретошася доски уже  написани. Церковь же, в нейже иконы те поставлены быша, огнем спаления, образа же все целы и невредимы пребыша. Икону же Успения, Ангелом написанную, князь Владимир Мономах в Ростов взя, во храме новопостроенном ее постави.

III. БЛАЖЕННАЯ КОНЧИНА И ПОСМЕРТНАЯ СЛАВА

1. Предсмертное чудо и преставление

В предсмертной болезни лежа, новую икону Успения Богоматери Ангелом написанную прият. Тым же Ангелом душа его к Престолу Господню вознесена бысть в лето 1114-е или прежде, в день 17 августа.

2. Погребение и нетление

В пещерах Ближних погребен бысть, десница его в крестном знамении сложена: три перста равно, два же к ладони пригнуты, яко во время молитвы последней пребыв. Мощи его и доныне нетленны почивают, благодать исцелений верным подавающе.
3. Наследие и почитание Икона его, Богородицы с Младенцем и с преподобными Антонием и Феодосием, в Третьяковской сокровищнице хранима, нареченная Свенская, славу чудес своих источает. Память его в обители Печерской светло празднуется, яко первого и лучшего иконописца Русской земли.

ТРОПАРЬ

Иконное художество в похвалу Божию избравый, / преподобне отче Алипие, / ты бо, кисть свою яко молитву вознося, / лики святые на досках написуя, / благодать чудотворения от Бога приял еси. / Молися о всех, иконописанием подвизающихся / и к тебе с верою прибегающих.

КОНДАК

Яко иконописец изрядный и чудотворец предивный, / в пещерах Киевских просиявый, / преподобне Алипие, / Ангелы сослужитель тебе в писании икон бысть. / Темже и ныне, предстоя Престолу Святыя Троицы, / молися о даровании нам ревности о благочестии / и очищения душевных очей.

МОЛИТВА

О, преподобне отче Алипие, иконописче богодухновенный и чудотворче! Ты,от юности в обители Печерской подвизавыйся и искусство иконное во славу Божию совершавый, призри на нас,к тебе с верою припадающих. Испроси нам у Всемилостиваго Спаса: дух ревности о славе Божией, чистоту сердца и ума, и дарование вкупе с умением иконное дело совершати. Да,твоими молитвами наставляеми, сподобимся достигнути Царствия Небеснаго и со всеми святыми преподобными отцы Киево-Печерскими прославляти Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков.

АМИНЬ.

P.S. Днесь Лавра Печерская ликует, святую память твою, преподобне, празднующи, и вся Русь веселится, имея тя молитвенника и покровителя иконописцнв.

Преподобне отче Алипие, моли Бога о нас!


Рецензии