Ретроспекция

 С думите обичам да жонглирам.
 Хвърлям ги на листа безразборно.
 Нареждат се сами, не ги подбирам
 ту весели, щастливи, ту минорни.

 Научих някога в училищния двор
 това, което в клас не преподават.
 Фалшиво пеех, търсех всеки спор,
 а после спорех сам, до полудяване.
 “Обичам те!” нашепвах лекомислено.
 В изгаряща любов – безмълвен бях.
 И срутваха се кулите измислени,
 които нощем с всеки сън градях.
 Като психар ридаех мълчешком,
 а после нови, бурни приключения.
 След тях отново болка, студ и стон
 с успокоителното: Ще го преживея!
 И преживявах болки и любови.
 Загърбвах пътища, безлични дни.
 В щастие, безплодност и отрови
 редяха думите пореден стих.

 Жонглирам днес над бялата хартия.
 Думите подскачат с безразличие.
 Ще сложа точка... И ще ги изтрия.
 След време ще пътуват с мен към нищото


Рецензии