Liberum arbitrium

Czasem jest lepiej przemilczec,
niedopowiedzenie ma w sobie sile
wieksza i magie, niz nadmiar slow
pustych i bezsensownych,
niekiedy jest lepiej przeoczyc cos,
nicosc bywa zanadto jaskrawa,
we mgle czesto chowa sie czystosc,
bywa ze lepiej jest odsunac sie na bok,
pchanie sie na sam szczyt niekoniecznie w parze idzie z jego zdobyciem,
sa roznorakie sposoby na zycie,
skapy jest jednak prawidlowosci wybor prosta ma linie nieskazitelnosc,
zawila zas krnabrnosc i bezczelnosc
lecz co do losowych zdarzen przebiegu,
zaleznosc w gestii jest wolnej woli kazdego czlowieka.
14.02.2024
© Copyright: Ilona Kazimierska, 2024

* [lac.] wolna wolna; nieskrepowana zdolnosc wyboru miedzy dzialaniem a powstrzymaniem sie od dzialania


Рецензии