Каштан и Рябина на украинском

Каштан і Горобина
Каштан: могутній, високий і тінистий,
Горобина, красуня ніжна, наче панна…
Він обійняв її, своїм  широким листям,
Співав пісні із вітром:«Ти моя  кохана!»

Вони  удвох, серця  красою  полонили:
Весною, білим цвітом, квітнуть разом…
А  в  осени,  вона, так гарно червоніла:
Пташки заходились від щастя, сказом!

На цьому, не скінчилися дари природи:
Цілющими, зробила матінка їхні плоди…
Багато різних ліків, придумали народи,
Вони лікують наче в спрагу ковток води!

Каштани - цілюща, дуже ситна страва,
Яку охоче ласують, у лісі, дикі кабани…
Свійським тваринам, добрая приправа-
Що, аж вилизують, до дна, всі чавуни!

Горобина, пташок, аж до п’яна частує,
Людей лікує «наче лікар», не аби який:
Печінка, нирки, геморой,  який  лютує,
То препарат, із неі, зовсім не простий!

А наші дітлахи, народ ще той, завзятий,
Дорослим в поміч, де там правду діти…
Збирають  горобину,  видно  їхні  п’яти,
Працюють добре, незважаючи що діти!

А скільки ще: корисних, милих, гарних-
Дерев, кущів, та різнотрав’я на лугах…
Поодиноких, гурт сімейних, іще парних,
Іх ціним, любим, прославляємо в піснях!

10 січня 2024 року
Косенко  Віталій


Рецензии