про акче

Герої скрізь і зрада скрізь.
Батурин, Буча, Фермопіли.
Кому вінок, кому рогіз,
Обом погруддя скам'янілі.
Пошана - хиткий капітал,
Не закладеш і не піднімеш,
Зате ганьба - тупий кинжал,
і на арабській і на ідиш.
Різниця в тім, що зради сіль
Вдається довго, мов солодка,
А смак звитяги, наче хміль,
Такий зневажливо короткий.
Вже постаралися акче*
У сухозлітку стерти люди,
А щось зсередини пече
Іскаріоту вільгі губи.

* акче - дрібна розмінна срібна монета Кримського ханства, вартість якої щодо інших номіналів поступово зменшувалася через псування внаслідок широкого вжитку.

Світлина: Микола Ге. Тайна вечеря. 1863. Фігура Іуди зображена  на передньму плані праворуч, як темна зловісна тінь, що покидає, чи перекриває світло...


Рецензии