Томас Кэмпион. Третья Книга песен 1617 - 11

Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Третья Книга песен (1617) – 11

Нужна Эроту правда, жёнам – нет;
   Все страсти их – притворство показное;
Попробуют сердечный дать ответ,
    Их нежность, словно буря после зноя.
Тогда влюблённый тонет, как моряк,
Не утопив тревог своих никак.

Зачем виню я женщин за обман?
   Так осуждайте лис за их уловку:
Чей промысел им от Природы дан;
   Натура женщин – хитрая сноровка.
Но есть такие, что в любви – верны,
Не от Природы, пользой пленены.

Ну почему Природа создала
   Обман и Красоту? предать Эрота?
О, если б сник Обман, когда пришла
   Краса дарить сердцам свои щедроты!
Но лучше нам, забыв их плутовство,
Иметь красивых дам, чем ничего.


Thomas Campion (1567 — 1620)

Third Booke of Ayres (1613) - 11

If Love loves truth, then women do not love;
   Their passions all are but dissembled shows;
Now kind and free of favour if they prove,
   Their kindness straight a tempest overthrows.
Then as a seaman the poor lover fares;
The storm drowns him ere he can drown his cares.

But why accuse I women that deceive?
   Blame then the foxes for their subtle wile:
They first from Nature did their craft receive:
   It is a woman's nature to beguile.
Yet some, I grant, in loving steadfast grow;
But such by use are made, not Nature, so.

O why had Nature power at once to frame
   Deceit and Beauty, traitors both to Love?
O would Deceit had died when Beauty came
   With her divineness every heart to move!
Yet do we rather wish, whate'er befall,
To have fair women false than none at all.


Рецензии