зараз вилетить птах дах

***
червона ящірка
на ім'я Маріуполь
виділяє краплі крові на шкурі,
гріючись на сонці.

***
"For sale, baby shoes, neverworn" -
це написав не Ернест,
а сентиментальний бурят,
надіславши iз Бучі додому дари війни,
заскотчених дохлих журавлів
награбованого.
а зараз він рахітичний дракон кольору хакі
гниє у полі з обпаленою мордою.

***
вони пухирці повітря "хочу-жити"
у соляному розчині
всередині сталевого шприца.
їх швидко видавлять поршнем,
проженуть крізь голку
в землю та хмари.

хлопчик завмер біля вікна,
доки не бачить мати.
обличчя відображене - ікона під талою водою.
там, зовні, мете сніг - ні, не сніг,
а примарний хробак війни
звивається алеями та стежками.
треться шкірою, що лущиться, об вікна і стіни.
але стіни та вікна не врятують.
тераріум не витримає.
і рожева пітьма, пляма псоріазу,
несе дитину у долонях, боячись розплескати
на уламки, на плоть та біль,
та листову сталь.

туман війни повзе долинами та лісами.
випиває очі, упивається у волосся,
ковтає селища та міста.
а ти все ще віриш, що смерть
це щось дуже повільне. і не з тобою.
світлини заходу сонця.
полум'я нерозпаленого багаття.
так що це?
перлове віяло дихання на склі
чи зіниця крижаної змії, що припала до вікна?
ящірки, крики, світло мами.
неспроможна пройти.
коридор хитається, рідкий
як мотузяний міст у горах.

туман війни рухається
швидше часу,
крику.
скоріше швидкості світла та швидкості думки.
швидше за ігри Паганіні,
польоту галактики Месьє 86,
гепардів, соколів-сапсонів, Усена Болта.
туман війни обганяє тебе, поглинає.
шорсткий шар тиші як наждак.
треш свідомість до мисленої крові.
як же так?
ракети. і збухає півнячий гребінь вогню -
мозок велетня, що вибився назовні.

***
обслинене срібло,
натільний хрест світанку.
ягдташ пахне млосною звіриною м'якістю,
податливим тілом.
стріляють нашвидкуруч без сцен
та драматичних пауз.
не встиг і слова сказати
побратим дав ножа ворогові під броню
прямо у серце. сире листя
пахнуть грибами та псиною,
тліє одяг, диміє плоть.
БТР завмирає в косих запорошених променях як у правця -
жаба у колбі осіннього спирту.
жили на горлі напружуються,
зараз вилетить птах з обличчя,
очі згаснуть.
і сходами з неба сосни
зійде чорна людина на руках -
павук який став на дибки -
і голова повернута потилицею.
 
по темних плямах засохлої крові
у прим'ятій як сон траві
можна вгадати де лежали тіла.
лісовий бог йде, безрукий як статуя,
забувши все на світі. алмазна чорнота.
мозок  полуниця для мурах.
і гудяча колона мух,
чадний шматок гуми.

***
іноді Господь Бог виходить
з таємниці, невидимості,
та махає мені рукою,
м'яким снігопадом
перед очима,
але я проходжу крізь нього
ніби лицар крізь дзеркальну тяжкість водоспаду
до таємної печери,
шумить як увімкнений токарний верстат.
з єдиною метою - побачити дракона.


Рецензии