Алиса

голос відокремився від тіла,
дзеркальна  кісточка від шматка.
Аліса витекла у свої очі: 
зелени, овальні небокраї.
чарівне дзеркало пухирилося.
слова як хмари - більше нічого не означали,
згустки метафоричності.
губка з якої вичавили сенс.
тупорилий велетень
вирвав дерево, вивернувши грудки асфальту -
коріння-восьминоги кохались на глибині.
їх застали зненацька,
висмикнули в сонячну смерть.
вулиця зникала, йшла під брудну кригу
попелу, пилу, вогню.
двоповерхівка розвалилася на очах:
самбіст жбурнув її через плече.

а уламки скла все ще дзвінко осипалися
на уцілілу дорогу повільно-повільно,
не поспішаючи
в обійми гравітації.
пронеслася "швидка" та її обличчя -
немов вітер, вимазаний кров'ю.
звуки стали різкими, голодними.
тиша наче кит
після вибуху випустила крик.
сік.
відрубана гілка напівсну.
а там щось величезне
з очима щура.
і її дитяча душа, що вже зібралася виринути з тіла,
завмерла в пройомі сіро-синього світла,
у напівобороті як шуруп.
позуючи як квітка.
і ніби на зворотній уповільненій зйомці душа
почала повертатися до тіла,
заповнювати м'які рожеві легені, мозок.
серце, що  качає  кров.
гарячі сльози та бруд на щоках.
осколок у щиколотці, вона його ще не відчуває,
ще багато хвилин, поки їй не скажуть:
у тебе в нозі паросток конвалії.
вдих-видих.

душа повернулася у тіло,
а кілька секунд життя було не життя. не смерть.
спущений курок, кільце парашута.
незрима тріщина,
вона приємна на дотик
як шрам з дитинства. 
от і все, що поєднувало Алісу з Алісою.
сонце знову порожній золотий престол,
земна кора заспокоїлася.
старий біля лави бився як переляканий метелик.
шкіра вулиці стала прозорою,
так що стали видни кістки.
відкриті очі присипані частинками землі.
у волоссі застрягли шматочки гарячого каменю,
її волосся - сіті каменядної ріки.
щось не так зі слухом, але, Алісо, ти жива.
світ все ще казка.


Рецензии