Голос та слова

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос — більш нічого.
А серце б’ється — ожива,
Як їх почує!...Знать, од Бога
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди!
©Тарас Шевченко

На небесах зійшла зоря,
Аральске море пломеніє.
Почули голос Кобзаря
Малі раби оті німії,
Що на сторожу їх постав
Зі словом правди та надії.

Вирує сивий льодостав
В столиці зимної Росії,
І слуги батюшки-царя,
Жандарми лютії меткії,
Уполювали бунтаря,
Що приховати дум не вміє.

І в казематі, і в тюрмі,
І в оренбурзькому засланні -
Скрізь говорив Тарас з людьми.
Для нього вперше та востаннє
Зіграв на скрипці той моряк,
Що родом сам був з України.

І крізь доноси посіпак,
Хоч не в кайданах - не на волі,
Осяяв  велетень-маяк
Шляхи Тарасової долі.
Словами голос промовля,
Народ свій з рабства визволя.

Кольмар, 30.07.2023

В ілюстративному колажі -  картини Тараса Шевченка з інтернету.


Рецензии
Мої вітання, Надю!
Чудовий вірш про життя Тараса Шевченка, про силу його слова! У мене є вірші, присвячені Поетові, написані до 200-річчя з дня його народження.
Наснаги тобі у творчості, приємної подорожі!
З теплом душі, Рита

Рита Аксельруд   07.08.2023 17:15     Заявить о нарушении
Дякую, Ріто, я бачила твій вірш про Шевченка і обов'язково його прочитаю.

Надия Медведовская   08.08.2023 08:40   Заявить о нарушении
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.