Незнайомка

Вона з'явиться затемна ще, вранці
Майже не порушивши тишу.
Вип'ємо разом кави по філіжанці,
А, можливо, чогось міцніше.

Поговоримо з нею на різні теми -
Про мистецтво, політику, віру.
Я повідаю їй про радощі і проблеми,
Проведу коридорами своєї квартири,

Покажу ту найтемнішу таємну кімнату
До якої сама не можу зайти без страху.
В ній - знаряддя тортур, ще є зброя і лати,
І невидимий кат, що для когось готує плаху.

Янгол, смерть, або вірний мій друг? Таємниця!
Якщо янгол - побудь ще трохи зі мною.
Потім йди, не прощайся, надіє моя світлолиця.
В дар візьми в мене дещо з моєї зброї,

Адже добро має бути з характером і озброєне -
Так мене вчили життя жорстокі уроки.
За кожний злочин, що мною колись був скоєний,
Цей дарунок стане розкаяння першим кроком.

Якщо друг - посиди подовше зі мною!
Бо так мало тих, кого друзями можна назвати,
І відчути себе, як в дитинстві - легкою, живою,
Не натрапивши в темній воді на каміння щербате.

Якщо смерть - то дозволь мені йти за тобою.
Чи хоча б розкажи мені, як воно там, потойбік?..
Забереш мене - смирно прийму свою долю,
В полум'ї вогнища землю покину навік.

Замовчить незнайомка, ховаючи справжнє обличчя,
А останнє питання потоне у вранішній млі.
Відповість лише усмішка дивна її, таємнича:
"Ще не час! Твоє місце - у світі живих, на землі."


Рецензии