Моi пенати

Мої пенати


І знов мені наснилась хата,
Моє малесеньке село.
Сьогодні там по волі ката
По всіх дорогах ходить зло.

Я йшла по вулиці пустинній,
Пірнувши в тишу, як у став,
А ранок в далечі блакитній
Хмарок шматочки малював...

Бузок повсюди квітнув… Запах
Манив у звабний світ кохань,
У хвилі ніжності в туманах,
У миті смутку і прощань…

Блаженством віяло від хати,
Пекли, здається, коровай…
О, ви, святі мої пенати*!
Душі і серця водограй!

Тут я і мріяла, й кохала,
Ходила боса по стерні.
Шляхи незвідані долала,
Вбирала радощі земні.

Що ж наробив цей хижий нелюд!
Тепер – лиш вирви та пітьма…
Безлюдний розруй* віє смертю,
І плаче жалісно маля…

*Пенати – (перен.) рідний дім.
*Розруй – (поетичн.) руйнування.


Рецензии