Русалка

                Болгарский
                Родина


                Р У С А Л К А

                Мара се казвала
                сестрата на Иван Шишман -
                последният български цар.
                За жена той я дал
                на султан Мурад,
                с надежда горчивата чаша
                да отмине България...
                Голям керван
                тръгнал за Цариград
                с княгиня Мара -
                много млада,
                красива и чиста
                като утринна капка,
                първите лъчи отразила...

                На връх Балкана
                тя спряла
                и дълго се взирала
                в планини, равнини,
                полета, реки,
                вековни гори и скали.
                Гледала
                Родината си обичана               
                и плакала, плакала
                за всичко родно и мило,
                което оставила.
                Потекла река от сълзите й -
                Тъжа я нарекъл народът,
                да напомня
                за тъгата на Мара,
                гореща и неизказана.
                Върхът на сбогуването
                Русалка той назовал,
                а прохода,
                през който преминала,
                Марин проход станал.               
               
                Мара щедро дарявала
                манастири и църкви,
                на заробените помагала,
                възстановявала
                опожарените селища.
                Когато пък остаряла,
                тя се оттеглила
                в български манастир
                и да подкрепя не спряла
                своя народ и Родина
                до последен миг.

                Ана  Величкова

               
                Цар Иван Шишман /1371-1395/
                Загива на 3 юни при гр. Никопол

                "Цар Мурад Мари думаше:
                - Маро ле, бяла българко..."
                Из народната песен "Цар Мурад и Мара"               
               


Рецензии