Сломанные крылья

                Болгарский
                Время и Люди

 
                ПРЕКЪРШЕНИ  КРИЛА

                Тоарс бе от тракийското племе беси -
                свободолюбиво и непокорно.
                Упорит, той не търсеше лесното,
                а го привличаха звездите и върховете.
                Но най-много искаше да лети
                и с поглед птиците често следеше.
                Как летят? Защо?
                От какво са направени крилете им?
                Юношата издебна и хвана малък сокол
                и с него пред колибата си приседна.
                Хрупаше овчето стадо наоколо,
                кучето лаеше настървено -
                навярно хищник бе усетило...

                След много дни внимателно и прилежно
                крилата на птицата Тоарс изучи.
                Сетне от лико и тънки жилави летви
                две крила да направи сполучи.
                Дълго време се опитваше да лети,
                издигаше се все по-нагоре,
                често падаше, но не се примири,
                подобряваше крилата си ръкотворни.

                Той реши да прелети над пропастта,
                която в края на поляната тъмнееше.
                Над ръба й се издигаше висока скала
                и клони стар дъб там ветрееше.
                В ранно утро юношата застана
                на височината сред поляната
                и грижливо двете крила надяна.
                Пое си дъх и се издигна нагоре.
                Премина над тъмната пропаст,
                но се удари в скалата.
                Връхлетя силен вятър -
                изпочупи крилата му
                и го нарани смъртоносно.

                Скупчиха се облаци,
                притъмня летният ден.
                Преди да издъхне, Тоарс прошепна:
                "Исках да летя... Не успях...
                спряха ме...
                скали и стръмнини...
                Залмоксис...
                Смили се над мен...
                и в птица ме превърни..."

                Ана  Величкова


                Залмоксис - едно от божествата
                на траките   
               


Рецензии