Николай Зеров 1890-1937 Сон Святослава

Я видел сон. Жемчужин тяжких  град
На грудь мне сыпали и сыпали, больному,
И в чёрную одели паполому,
И пить давали не вино, а чад.

Я  зрение будил - и всё вбирал мой взгляд,
Я чувствовал сквозь дымку невесомую,
Как крыша рушилась у княжеского дома,
Как каркал ворон, как клубился гад.

Какая скорбь на разум мой напала!
Какая  сердцем потекла Каяла,
Предчувствие на сердце налегло!

Ночь лунная кругом так холодна,
Антенна точно гибкое стебло,
И чёрный день  звонит уж в стремена.

23.04.1931

Сон Святослава

Я бачив сон. Важенних перел град
На груди сипали мені, старому,
Вдягали в ддовгу чорну паполому,
Давали пити не вино, а чад.

Я зір будив — обводив кругогляд
І відчував крізь димку нерухому,
Як обсипався дах княжого дому,
Як крякав крук і як клубочивсь гад.

О, що за туга розум мій опала!
Яка крізь серце потекла Каяла,
Що за чуття на серце налягло!

Ніч місячна кругом, така студена,
Антена гнеться, як струнке стебло,
І чорний день десь дзвонить у стремена.

23.04.1931


Рецензии