Приказка за светлината

Автоор: Генка Богданова

Славна вест света обходи:
„За славянските народи
двама братя  миротворци,
мъдреци и чудотворци
носят дарове безценни.
Не са кожи драгоценни,
бисери и чисто злато,
нито накити богати,
тежки лъкове, колчани,
остри мечове ковани,
нито дрехи от коприна.
са понесли към чужбина.
В ракли дървени и прости
тези благородни гости
носят нова СВЕТЛИНА,
за душите – СВОБОДА.
Дар едничък, ръкотворен,
тънък свитък чудотворен,
пълен с нежни „плетеници“,
с колелца и със чертици –
малки , кипри „завъртулки“-
за душите им светулки.“
На речта славянска знаци
били буквите -  „юнаци“.
Имали те точен брой

и се готвели за „бой“
с безпросветната тъма
по славянската земя.
Тези братя – мъдреци
били днешните светци
на славянските народи –
Свети Кирил и Методий.
От държава – на държава
свои школи основават.
Учат братята славяни
с книги своя род да бранят.
Като прелетните птици,
верните им ученици :
Климент, Наум, Ангеларий…,
се завръщат във България.
Носят АЗБУКАТА ценна,
за Родината безценна,
скъп и дълго чакан дар,
за душите слепи – цяр.
Като хлебно зърно златно,
в почва щедра, благодатна,
знанието покълнило
и в Отечеството мило.
Тъй просвета и наука
и до днес царуват тука.


Рецензии