Летучий отряд Бенковского

                Болгарский
                Родина




                ХВЪРКОВАТАТА ЧЕТА

                Тя повече от век лети
                към хоризонти с ново време,
                а от копитата ехти
                Балкана - Конникът без стреме.

                Отекват млади гласове,
                към бунт Бенковски призовава.
                И ще препускат векове,
                понесли вечната им слава.

                Ана  Величкова



                Георги Бенковски /21.09.1843-24.05.1876/
                Ръководител на Априлското въстание/20 април
                - май 1876 г./, с център гр. Панагюрище,               
                Четвърти революционен окръг.
                Конен отряд от 200 въстаници, начело с Георги
                Бенковски - бойна чета на въстанието, която
                обикаля селищата, вдига ги на бунт и води
                сражения. Народът я нарича Хвърковатата чета
                на Бенковски.


Рецензии