Отчаянные мысли

               
                Болгарский
                Мир и Люди


                ОТЧАЯНИ  МИСЛИ

                От войни до войни...
                Това е човешкият напредък.
                Всичко друго губи значение:
                високи идеи,
                хуманни теории,
                научни постижения,
                мъдрости хилядолетни...

                Войната се оказва начинът
                за разрешаване на проблеми:
                икономически, верски,
                етнически, политически...
                И в Космоса да отиде Човекът,
                пак няма да стане по-човечен.
                Ще ламти за ресурси
                и периметри,
                ще оспорва и глътката въздух
                на съседите си.

                Защо е всичко това,
                какъв е големият смисъл
                на човешкото съществуване?
                Каква е непротиворечивата истина?
                Същността?               
                Тя е като тъмна материя
                и тъмна енергия -
                непозната,
                неразгадаема,
                но страшна и непречистена,
                водеща към цивилизационно
                самоубийство.

                Ана  Величкова             


Рецензии