За терном мы ходили 16. 04. 23

Раніше всіх
Плодових розцвітав,
Пізніше кісточкових
Всіх він достигав.

Кущами, гайками
Невеличкими зростав.
Колючі гілочки
Теж мав, себе
Так захищав.

Сортів його багато:
Ранній, середній,
Пізній, зимовий.
М'який, солодкий,
Твердий та кислий,
Терпкуватий.

З маленькими
Й великими
Темно-димно-
Синіми і круглими
Із кісточкою
Плодами

В посадках
Скраю ріс, по-під
Буграми, на узліссі.
Він затишок,
Усоння полюбляв
Та балки на узвишші.

Місця тернові
Добре знали.
То ж з відрами
Та фартуками
Його із мамою,
Бабусею
Ми багатенько
Наривали.
.
Частину на горищі
Розстилали.
Так добре зберігався.
Узвар варили,
Вареники із ним
Ліпили.
І просто їли.

Частину другу
У банки засипали,
Водою заливали,
У погріб опускали.
То ж мочений,
Смачний і терпкуватий,
Його ми цілу
Зиму смакували.
         (У селі Курячівка)

                16.04.23
                Иллінський


Рецензии