Человек совершенен. Man is perfect

"Then say not man's imperfect, Heav'n in fault;
Say rather, man's as perfect as he ought:
His knowledge measur'd to his state and place,
His time a moment, and a point his space.
If to be perfect in a certain sphere,
What matter, soon or late, or here or there?
The blest today is as completely so,
As who began a thousand years ago."

                An Essay on Man
                Alexander Pope
                English poet
                21 May 1688 – 30 May 1744


"Тогда не говорите, что человек несовершенен, Небеса виноваты;
Скажите лучше, человек настолько совершенен, насколько должен:
Его знания соответственны его положению и месту,
Его время - мгновение, а его пространство - точка.
Если быть совершенным в определенном пространстве,
Какая разница – рано или поздно, или здесь или там
Благословенный сегодня так же совершенен, как и тот
Кто начал тысячу лет назад."

                Эссе о Человеке
                Александр Поуп
                Английский поэт
                21 мая 1688;г. - 30 мая 1744;г.


Рецензии